Motalice:    Motalice imaju višestruku namenu, prilikom završetka svakog zarona koristimo ih za kačenje signalne bove koju ispaljujemo na površinu, zbog praktičnosti, SDI - Scuba Diving International: Asocijacija za trening i sertifikovanje rekreativnih ronilaca SDI je nastala 1999. i izrasla je iz uspeha naše sestrinske kompanije TDI, koja Manometri:   Manometar je osnovni ronilački instrument i roniocu omogućava da prati količinu vazduha u ronilačkoj boci. Priključuje se na izlaz visokog Bove:     Ronilačke bove su signalna oprema koja služi za obeležavanje ronilaca na vodi i pod vodom. Postoje dve vrste bova, one Pojasevi:    Pojasevi nam služe za nošenje tegova koji su nam neophodni za kontrolu plovnosti. Najčešće se izrađuju od specijalnog sintetičkog upredenog Maska: Sama činjenica da nam je za gledanje pod vodom neophodna maska ne predstavlja nikakvu novost. U narednih par koraka upoznaćemo Regulator: Ronilački regulator je jedan od najvažnijih elemenata ronilačke opreme. On nam omogućava da dišemo komprimovani vazduh iz boce, te nam DAN - Osiguranje: Tipovi DAN ronilačkog osiguranja: • Sport Member• Pro Member• Club Member• Family Plans Ronilačke rukavice:     Namena im je ista kao i kod kapuljače, s tim što ih stavljamo na ruke. Pored neoprenskih izrađuju se i AIDA škola:       AIDA** Freediver (Ronilac na dah sa dve zvezde)  Preduslovi za pristupanje na kurs : Polaznik mora imati minimum 18 godina ili više. (16-17 Odelo:     Ronilačko odelo je neizostavan deo ronilačke opreme u preko 90 posto slučajeva, izuzetak su ronjenja u ekstremno toplim vodama na TDI - Technical Diving International: Ko je TDI? TDI je najveća asocijacija za sertifikaciju tehničkih ronilaca na svetu. Kao jedna od prvih asocijacija za pružanje obuke Peraja:    Peraja su uz masku i disalicu treći i nezaobilazni deo takozvane ABC opreme. Neophodna su nam i pomažu nam da Ronilački nož:     Ronilački nož je veoma koristan deo opreme. Primarna uloga mu je da nam omogući da se oslobodimo u slučaju zapetljavanja Opis kurseva: Ovde možete videti kratak opis i upoznati se sa uobičajenim ronilačkim kursevima, za sve ostale kurseve i dodatne informacije se Čizmice:    Pored termičke i mehaničke zaštite koje nam pružaju, ronilačke čizmice su nam neophodne za korišćenje peraja sa otvorenom petom. Izrađuju DAN - Kursevi prve pomoći: DAN kursevi prve pomoći uče korake koje treba preduzeti za pružanje prve pomoći kod ozleđenih ronilaca kao i pravilnu komunikaciju Tegovi:     Kao što smo već rekli, tegovi su nam neophodni za kontrolu plovnosti. Njihovu količinu određujemo u zavisnosti od sopstvene plovnosti, SSI - Scuba Schools International: Scuba Schools International nastala je iz strasti prema ronjenju nekolicine zaljubljenika u ronjenje. Njihova želja je bila omogućiti ronjenje svima Dubinometri: Dubinometar je takođe instrument koji nam je neophodan. To je instrument koji pokazuje trenutnu i maksimalno postignutu dubinu tokom zarona,

Podvodni hokej

Kategorija: Sport

Podvodni hokej je dinamična igra koja svoje korene vuče iz 1954. godine kada je početno zaigran od strane Engleskog kluba British SubAqua i predstavljen kroz časopis Neptune. Naime, ronioci British SubAqua tražili su neki novi oblik zabave i nešto novo što će im održati želju i kondiciju u vreme zimskih meseci kada je ronjenje u Severnom moru ograničeno zbog hladnoće. Prvi naziv igre bio je "pushers" da bi ubrzo nakon toga promenilo naziv u "Octopush" zbog same formacije igre.
Podvodni hokej nalazi popularnost u 60-ak zemalja sveta od kojih posebno treba naglasiti Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku, Holandiju i Francusku.

              Octopush - podvodni hokej Podvodni hokej - Octopush

Iako podvodni hokej u svetu postoji pola veka, kod nas je “stigao” tek 1994. godine, kada je Božana Ostojić, umesto suvenira, sa puta po Južnoafričkoj republici donela prve pakove i palice. U početku se igralo kako se znalo i umelo, ali to nije smetalo našim igračima da za samo par godina kasnije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj zabeleže odlične rezultate. Devojke su bile četvrte, a muškarci su osvojili peto mesto. Od tada su osvojili mnogobrojne kupove i turnire, a devojke su u međuvremenu osvojile i bronzanu medalju na Evropskom takmičenju i sedmo mesto na Svetskom prvenstvu.
Podvodni hokej je veoma dinamičan i prilično težak fizički sport. Za bavljenje ovim sportom nema starosne granice, ali se juniorska prvenstva ne održavaju, već samo seniorska. Igra je gruba, pa se ne preporučuje mlađima od 14 godina, a potrebna je i određena snaga da bi se izdržali svi napori. Igra je gruba, povrede su česte, ali hokejaši kažu da je ovaj sport zarazno zabavan.

Oprema

Obavezna oprema obuhvata:
Disaljka.
Kapica poput vaterpolskih sa štitnicima za uši. Kapice su označene brojevima i izrađene u dve boje (crna i bela) pa uporedo služe za raspoznavanje igrača.
Maska za ronjenje.
Peraja.
Palica dužine 30 cm (crna ili bela) izrađena od plutajućeg materijala (drveta ili plastike).
Pak za igru izrađen je od olova i obložen plastikom a teži 1.3 - 1.5 kilograma.
Zaštitne rukavice.

Igrač podvodnog hokeja

Golovi su metalni, dugački 3 metra, u obliku slova L i leže na krajevima bazena čije dimenzije su 25 x 15 metara i čija dubina je 2-3.5 metara.
Utakmica traje 2 x 15 minuta sa 3 minuta odmora između poluvremena. U svakoj ekipi je 10 igrača (može biti i manje). Šest igrača je u vodi, a ostali su njihove zamene. Igrači se dele na levog i desnog napadača , centra, levog i desnog beka i zadnjeg beka. Cilj igre je što brže uterati pak u protivnički gol.
Start same igre je sa krajeva bazena gde svaki igrač u pripremnom položaju dodiruje rukom ivicu bazena čekajući signal za početak igre. Igru kontrolišu trojica sudija: 2 u vodi koji sa rukama signaliziraju prekršaje i glavni sudija uz ivicu bazena koji sa zvučnim signalima zaustavlja igru. Igrači protivničkih ekipa međusobno se razlikuju po boji kapica, palica, kupaćih gaćica i po novom, rukavica. Uz muške i ženske ekipe podvodnog hokeja postoje i mešovite ekipe. Kontrola igre i sama igra vrše se prema CMAS-ovim pravilima podvodnog hokeja.

OSNOVNA PRAVILA

Službena utakmica traje 2 X 15 minuta s 3-minutnim prekidom u poluvremenu (na turnirima 12-15 minuta bez poluvremena).
Ekipe menjaju strane na poluvremenu.
Ekipu čini maksimum 6 igrača u vodi i 4 rezerve na klupi.
Veličina bazena: cca 25 x 12 m, dubine 2-4 m (+- 10 %)
Gol je širok 3 metra i nalazi se na dnu bazena!
Pak je olovni, obložen plastikom, težine cca 1300 g.
Pak se ne sme dodirivati rukama, niti podizati i nositi palicom.
Palica se drži jednom rukom i to isključivo za dršku.

POTREBAN TI JE PREDAH?! "ZAMENI SE"

Rezervni igrači se nalaze na rezervnoj klupi ili uz ivicu bazena celim telom izvan vode (uključujući peraja).
Pre nego rezervni igrač uđe u vodu, igrač koji izlazi iz igre mora biti celim telom izvan vode (uključujući peraja).
Igrači se mogu menjati tokom trajanja utakmice ("leteće izmene"), ili za vreme prekida (postignuti gol, I poluvreme ...).
Neispravna izmena kažnjava se vremenskim isključenjem igrača na dva minuta.

ŠTA SE NE SME RADITI?

Stajanje na dnu bazena,
Više od šest igrača u vodi,
Vođenje ili dodirivanje paka bilo čime osim palicom,
Nošenje paka palicom,
Sprečavanje pogotka bilo čime osim palicom (npr: telom),
Ometanje igrača koji nije u posedu paka,
Zaklanjanje ili ometanje paka telom ili opremom (perajama),
Koristiti pesnice, ruke i telo u bilo kom obliku, ometati, povlačiti ili gurati protivnika ili njegovu palicu,
Skidati bilo koji deo opreme protivnika,
Namerno povređivanje protivnika,
Nesportsko ponašanje.

Ukoliko uradiš bilo šta od gornjeg, rezultat je:

Upozorenje (za manje prekršaje),
Vremenska kazna (veći prekršaji),
Izjednačeni (Equal) Pak (slučajni nenamerni prekršaji),
Prednostni (Advantage) Pak (Manji i ozbiljniji prekršaj),
Kazneni udarac (penal) (kod gotovo postignutog gola),
Isključenje igrača (ozbiljni prekršaj).

IZJEDNAČENI (EQUAL) PAK

Kod manjih ili slučajnih prekršaja
Pak se postavlja na mesto ili vrlo blizu mesta gde se prekršaj dogodio (minimum 2m od bočnih zidova bazena (aut), i 5m od krajnjih zidova bazena (golova). Igrači se raspoređuju između paka i svog gola na površini dok se ne da signal za start "GO" i tada zaranjaju.

PREDNOSTNI (ADVANTAGE) PAK

Kod prekršaja počinjenih na ekipi koja je u posedu paka
Pak se postavlja kao kod IZJEDNAČENOG (EQUAL) PAKA
Igrači kažnjene ekipe moraju biti 3m udaljeni od paka prema svome golu (ne moraju biti na površini vode)
Igrači ekipe za koju je dosuđen prednostni (advantage) pak (ekipa koja je u napadu) mogu biti bilo gde u bazenu
Na signal starta "GO" kažnjena ekipa ne sme preći liniju od 3m pre nego ekipa koja napada dotakne pak

KAZNENI UDARAC (PENALTY SHOT)

Za prekršaje učinjene unutar prostora gola od 3m , i kada je nepropisno sprečeno postizanje gola.
Pak se postavlja 3m od sredine gola.
Ekipa za koju je dosuđen kazneni udarac biraju 2 "napadača". Oni startuju iza paka
Kažnjena ekipa bira 1 "branioca-golmana", koji startuje sa gol linije. Na signal "GO" on može zaroniti, ali jednom rukom mora dodirivati zid bazena iza gola sve dok "napadač" ne dotakne pak.
Kazneni udarac je završen ili kada "napadači" postignu gol (score), ili kada branilac izbaci pak 6 metara od gola

Ako Vas je ova igra zaintrigirala i zagolicala Vašu maštu možete se i Vi okušati u ovom sportu. Pridružite nam se na bazenu Sportskog centra TAŠMAJDAN.
Ne morate biti sertifikovan ronilac kako bi postali član našeg kluba. Naravno, ukoliko Vam se svidi ideja da zaronite sa nama, tu su naši redovni kursevi kojima možete da se priključite.
Vidimo se na treningu!

apeks   halcyon   aqualung logo  dui suunto